Изберете страница

Цели пет университета, партньори на консултантска фирма Скай Лайнс, влизат в топ 50 на класацията за най-екологични и зелени висши учебни заведения в света UI GreenMetric World University Rankings. Голяма част от италианските университети се издигат с няколко позиции спрямо предходната година. Класацията беше обявена в Дубай, където се провежда срещата на върха на ООН за изменението на климата Cop28.

green campus

green campus

Universita Di Bologna се класира на 12-а позиция, следван от Luiss University (15) и Politecnico Di Torino (20). Други наши партньори University of Southern Denmark и University of Limerick също заемат челни позиции в класацията.

UI GreenMetric е годишна международна класация за устойчивостта на университетите. Учебните заведения получават оценка, отразяваща усилията им за намаляване на екологичния отпечатък и устойчивото образование и изследвания. Класацията стартира през 2010 г. от Университета на Индонезия, за да насърчи „зелените“ политики във висшите учебни заведения.

Участващите университети се сравняват по шест критерия: кампус и инфраструктура, енергия и изменение на климата, отпадъци, вода, транспорт, образование и изследвания. От създаването на класацията броят на участниците нараства и методологията се усъвършенствана въз основа на обратна връзка от участващите университети.

Огромна част от университетите имат амбиции за кампуси с нулеви отпадъци до 2030 г. и въглеродно неутрален кампус до 2040 г., прилагайки петгодишен план, който да намали отпечатъка върху околната среда.

Пълната класация може да видите на страницата или да потърсите консултантска фирма за образование в чужбина – Скай Лайнс.