Изберете страница

Средно образование в Малта

Малта е малка по площ, но изключително многообразна държава. Малтийската култура е формирана в следствие на различния влияния и управления през вековете. Най-силен отпечатък върху обичаите, традициите и историята на Малта, са оставили няколко култури – италианската, нормандската, английската, арабската и испанската. Днес официални езици в островната държава са английски и малтийски, а не малка част от населението в страната говори и италиански.

Ако обмисляте образование в Малта, то ето няколко интересни факта:

Образователната система на Малта е разделена на 4 етапа:

  • Предучилищно обучение – от 3 до 5-годишна възраст
  • Начално училище – от 5 до 11-годишна възраст
  • Средно образование в Малта – от 11 до 16-годишна възраст
  • Висше образование

Средното образование в Малта започва след 11-годишна възраст (след 6 клас) когато всички ученици се явяват на 11 Plus exam. Изпитът определя последващото развитие и обучение на учениците в повече или по-малко престижно средно училище в Малта.  Има три вида училища – държавни, католически училища и частни колежи.

Средното образование в Малта следва британската образователна система. В 7 и 8 клас се изучават основни предмети, а след това младежите се фокусират върху определени предмети, съобразно своите интереси.  Преподава се на двата официални езика – английски и/или малтийски. След завършване на средно образование, учениците в Малта имат възможност да продължат образованието си в т. нар. „sixth form“ колежи, в които се подготвят за кандидатстване в университет. Програмите между, които могат да избират са A-levels, IB Diploma, GCSE и IGCSE. Обучението в пансионните училища за средно образование в Малта е изцяло на английски език.

В Малта “Скай Лайнс” си партнира с пансионно училище St Edward’s Collegе. Научете повече за него, както и разгледайте други дестинации за средно образование в Европа.

Показване на единичен резултат