Изберете страница

SkyTalksCreative е нова инициатива на агенция за образование в чужбина “Скай Лайнс”, насочена към ученици и студенти с усет и страст към изкуството и дизайна. Първото събитие от поредицата ще се проведе онлайн на 27 ноември от 12:30 часа. Ще включва вълнуващи срещи с трима млади дизайнери, практикуващи в областта на модата, интериорния и графичен дизайн. В поредица от три статии ви представяме всеки един от нашите лектори. Информация за първият лектор, с който ви запознахме ще откриете тук:

Генчо Гоев – едно от най-разпознаваемите имена в сферата на интериорния дизайн в България

Продължаваме с:

Иван Донев – дизайнерът, който оставя българска следа в световната мода

През 2006 г. е приет в италианската академия KOEFIA и от там животът му поема в нова и вълнуваща посока. През юли 2012, по време на последната година от обучението си, прави своя дебют на подиума на AltaRoma и получава признание от самия Санто Версаче!
Следват покани за седмици на модата и дизайна в Истанбул, Милано, Китай, Египет, Нидерландия, Индия и разбира се – България. Моделите му присъстват на най-известните червени килими по света, дефилета в египетски храмове, витрини на музеи и дворци, а самият Донев е наричан от медиите в Италия „осиновеният син на Made in Italy“. Той е и единственият чужденец в групата на осемте млади дизайнери в италианската Конфиндустрия.

 

Днес, българският дизайнер е собственик на марката IvanDONEV и гост лектор по дизайн в различни държави с неговия workshop „CreativeLAB by IvanDONEV“. Мисията му е да мотивира съхранението на традицията в модата, отговорното ѝ създаване и рециклиране, с цел опазване на околната среда.

Неговите модели присъстват във Филмовия фестивал във Венеция и NAPA Valley, наградите BAFTA в Лос Анджелис и Филмовите награди „Независим дух“ в Холивуд (Film Independent Spirit Awards Hollywood).

Награди:

  • Награда за млади дизайнери “Under the sky of Genzano 2012”, (Италия 2012);
  • Европейско модно събитие с Пако Рабан (Франция 2012);
  • Награда CertiLuxe Award за иновация, уникалност и качесто в модния дизайн (Милано, 2013);
  • Награда WORLD OF FASHION от Седмица на модата в Рим 2013– fashion week;
  • Награда NEW GENERATION Fashion Designer (Рим, Италия);
  • Excellence Award for Design от Седмица на модата в Истанбул;
  • Най-добър международен моден дизайнер (Чикаго, САЩ, 2018);
  • Българската „Златна Игла за дизайнер на годината“ (2018);

Списъкът от известни личности, които са носили дизайнерските му облекла, е дълъг и ще оставим на него да ги представи по време на нашата среща.

***

Ако искате да присъствате на лекцията на Иван Донев, част от #SkyTalksCreative, моля да попълните регистрационната форма на събитието. На посоченият от Вас имейл, ще получите линк и инструкции за присъединяване.