Изберете страница
Стартирайки своето висше образование във Виена, студентите се сблъскват с някои трудности, които са лесно преодолими, ако са се подготвили предварително за това.

1.     Намиране на апартамент

Някои университети като Webster University Vienna могат да предложат ограничен брой места в общежитията към университета. Затова не е за пренебрегване ранното записване за висше образование във Виена или като цяло в чужбина. Повечето университети предоставят допълнителна информация за самостоятелното настаняване на студентите. Те имат партньорства с различни организации, така например MODUL University Vienna не разполага с общежития, но това далеч не означава, че не се грижи за своите студенти. Те могат да изберат настаняване в WIHAST & BASA 19, които разполагат с добри опции за студентите.
Друг вариант е настаняване чрез WG-Gesucht, което е почти като Airbnb, но за дългосрочно настаняване  заедно с местни студенти, които също са избрали висше образование във Виена.

2.      Плащане в брой или дебитна карта

Таксите за обучението са платени, настаняването е подсигурено и все пак всеки младеж има нужда от допълнителни неща, които иска да си закупи.
Ако плащанията са с кредитна карта с чип, ще трябва да се подписват хартиени копия на сметката. Затова е по-лесно да се разполага с безконтактна карта. По-добре е да се ползва дебитна карта, която е без такса за международно конвертиране на валута.
Има и втори вариант за плащане на сметки по време на обучение във Виена – да се отвори безплатна учебна банкова сметка в австрийска банка и да се използва уебсайт като TransferWise, за да се преместват пари от българска банкова сметка без такси.

3.     Размери на града

Виена е почти толкова голяма, колкото и София и с почти 2 милиона жители. Транспортът е бърз и редовен, така че избралите да получат своето висше образование във Виена могат в рамките на 45 минути да достигнат до всяка точка на града, която желаят.

4.     Транспортни карти

Или как студентите, избрали висше образование във Виена да се придвижват най-евтино?
Общественият транспорт във Виена е толкова добър, че никога не е нужно да се изминават големи разстояния пеша. U-Bahn (метрото) работи 24 часа през уикенда, така че е удобно за употреба, ако студентът е решил да опознае и нощна Виена. Младежите могат да се възползват от Semesterkarte, която им позволява да използват целия градски транспорт на Виена в рамките на семестъра.

5.     Магазините във Виена

Основните хранителни магазини са Spar, Billa и Aldi. По-пециализирана козметика и тоалетни принадлежности могат да се намерят в магазини като Bipa.

6.     Незабравими аромати

Виена е прочута и с традиционните пекарни, които са почти на всеки ъгъл. Но нещо, което изненадва е, че в повечето сладкиши и торти традиционно присъства маковото семе.
***
Всички младежи, които проявяват интерес към обучението в този вековен град, изпълнен с традиции, забележителности и история могат да потърсят консултантите на агенция “ Скай Лайнс“ на тел. (02) 987 9958 или по e-mail на адрес: info@skylines.bg.com.