Изберете страница

Защо избрахте да продължите образованието си в Culinary Arts Academy Switzerland? Какво Ви привлече?

Избрах академията, защото успешно е разпределила изучаването на теорeтични предмети без да оставя практическите занятия на заден план или обратно, както обикновено се случва, при изучаване на кулинарното изкуство. Набляга се върху развиването на лидерски умения при всеки един от нас, за да тръгнем уверени по пътя към успешна кариера. Учим се не просто да готвим, а да изразяваме себе си, да бъдем артисти! Всеки, завършил академията, излиза със знания във всяка област на професията, възпитание и утвърдено самочувствие. Способен е да се развива и да расте в среди от висока класа. Завършилите ученици, служещи ни за пример, са много.

Какви са предимствата на обучението в Швейцария?

 

Швейцария е световноизвестна с първокласното си обслужване и гостоприемство. Впечатляващо е как на територията на тази малка държава се сблъскват редица култури, успявайки да бъдат един народ. Затова хората тук са широкоскроени, отзивчиви, възпитани. Обучението в Швейцария съчетава традициите на европейски култури като немската, френската и италианската, което от своя страна, отваря безброй врати за развитие в бъдещето. 

 

Какви професионални перспективи Ви дава специалността, която сте избрали?

Завършващите академията по кулинарно изкуство се сдобиват с двойна диплома – бакалавърска степен по Интернационален бизнес в кулинарното изкуство от Риц колежите в Швейцария и бакалавър по Кулинарно изкуство от университета Дерби, Англия, които в допълнение към натрупания опит от 3 години обучение в академията, откриват редица възможности – от позиции като хранителен писател, критик, редактор, фотограф, телевизионен водещ, собственик на ресторант, на кетъринг бизнес до главен готвач, сомелиер, мениджър.

Каква е атмосферата в колежа и как се справихте с адаптацията?

Още с първата крачка в колежа се почувствах топло и сърдечно приета, сякаш станах част от семейство – тогава разбрах  колко специално е това място. Колежът е интернационален, предразсъдъци няма и всеки бива приобщен такъв, какъвто е. Всички са изключително гостоприемни, внимателни, бодри и сърдечни. Човек няма как да не намери своя кръг от приятели там.

Има ли интересни възможности за прекарване на свободното време? С какви извънкласни дейности се занимавате?

Кампусът на академията е разположен на брега на Женевското езеро, в китното френскоговорящо градче Бувере, в чиято природа човек наистина няма как да не се влюби. През лятото то оживява, променя изцяло облика си, става често посещавана дестинация за къмпингари и любители на водни спортове. Академията предлага, от своя страна, разнообразни извънкласни уъркшопове, кратки пътешествия из околните градчета и планини, изобилие от увлекателни четива в библиотеката, футболно игрище и стая с видео игри.

Как се промени животът Ви през последната година?

През последната година пораснах много, опознах себе си, възможностите си. Промени се малко или много начина, по който гледам на света, и това какво искам от него – вярвам, че картината стана по-ясна. Нормално е човек да се сблъска с редица препятствия през първата година като студент, особено когато е далеч от вкъщи, но вярвам, че по този начин – преминавайки през всички тях, се изграждат дисциплината и силния дух у авантюристични личности като нас.

Къде преминава стажа Ви, на каква позиция сте и какво научавате по време на тази практика?

В момента съм на своята практика в кухнята на ресторант Saltz в хотел The Dolder Grand в Цюрих. Част от задачите ми, например, са да помагам в заготовките за топла и студена кухня и да почиствам кухненското оборудване като хладилници, фризери, шкафове. Получавам смени на закуска, а също и в студена кухня. Един добър стаж е много важна крачка, дори сигурен път към желаната кариера, към усвояването на един занаят. Затова е от голямо значение да има баланс между същинската работа, която извършва един практикант – тази, за която му се плаща, и между знанията, които той успява да възприеме и придобие в крайна сметка. Аз смятам, че на мястото, където съм, успявам да науча много – не само от кулинарна гледна точка, но и като методи на работа и организация в една професионална кухня, за което съм много признателна и изключително щастлива.

Къде искате да стигнете след 10 години? Каква е Вашата цел в професионален план?

Няма как да знам къде точно ще се озова след 10 години, все пак съм в началото на своето обучение, а с новопридобитите знания винаги идват и нови идеи. Планът, до този момент, е да попътувам за известен период след като завърша и да работя в различни кухни и различни държави, за да събера възможно най-много знания и опит. Знам, в по-късен период бих се радвала да изградя, със своите познания, компетентност и сърце, нещо свое, а в още по-далечен план би ми било изключително драго да споделя тези свои умения и собствени проникновения с новоизгряващи мотивирани и амбициозни готвачи.

Culinary Arts Academy е част от Швейцарската образователна група /Swiss Education Group/, която Ви кани на своите семинари, посветени на обучението по хотелски мениджмънт и туризъм в Швейцария!