Изберете страница

Европа е дом на едни от най-популярните сред международните студенти образователни дестинации в света. Да избереш чужда държава и град, в които да проведеш международното си обучение, е трудно решение, особено когато Европа има толкова много какво да ти предложи – международно признати университети, уникална култура и спиращи дъха гледки.

За да те олесним малко в избората ти, избрахме ТОП 10 на най-добрите образователни дестинации в Европа. Нямаше как да включим в класацията си всички забележителни европейски градове, но се надяваме, че нашата селекция ще бъде отправна точка на избора ти къде да прекараш студентските си години.

Лисабон, Португалия

Португалия може и да е една от най-малките страни в Европа, но е и сред характерните и колоритни държави на Стария континент. Това лесно може да бъде усетено само с едно посещение на столицата Лисабон. Градът е дом на половин милион жители. Достатъчно малък е, за да бъде изследван пеша, но и достатъчно голям, за да има винаги какво да ти предложи.

Сред причините много международни студенти да избират португалската столица за своя образователна дестинация, са особената за града атмосфера, характеризираща се с приятен климат, малки калдъръмени улички и зелени алеи. Лисабон е известен още с уличното изкуство, цветните градски фасади и ритъма на традиционната Fado музика.  Няма как да пропуснем и невероятно вкусната храна – пилешкото пири-пири и тарта с крем (pastéis de nata), предлагани по улиците на града. Те със сигурност ще ви накарат да си оближете пръстите и да забравите за миг да броите калориите. Така де, веднъж се живее, а португалците са се осъвършенствали в това да го правят по забележителен и красив начин (и то на доста ниски цени 😊 ).

Разгледайте възможности за средно образование в Португалия 

Берлин, Германия

Като столица на Германия – страната с най-мощна иконимика в Европа, Берлин е един от градовете с най-голямо значение в региона. Добре познат със своето историческо минало, градът има много какво да предложи на всички, които желаят да се разходят из миналото на Германия и Европа като цяло. Историята е оформила Берлин като уникален по рода си град, въплащаващ хипстърска естетика, културно разнообразие и огромен списък от „must see“ обекти, които си струва да бъдат посетени поне веднъж в живота.

Дом за почти 4 млн. жители, многоликият мегаполис трудно би могъл да бъде разгледан пеша, но предлага на жителите и посетителите си изключителна транспортна система, която би ти позволила да разгледаш всяко кътче на града. Като столица на Германия, Берлин е събирателна точка на едни от най-добрите университети в страната, Европа и света.

Образованието в Германия се предлага на изключително достъпни цени и е основен приоритет на немското общество. Ежедневните разходи на студент в Берлин са малко по-високи от тези в други европейски градове, но има много начини да се насладиш на всичко, което градът може да ти предложи, дори с ограничен бюджет.

Разгледайте възможности за висше образование в Германия

Милано, Италия

Вероятно когато споменем „образование в Италия“, веднага се сещаш за Флоренция и Рим. Да обаче Милано изпреварва и двата града в класацията ни на най-добрите образователни дестинации в Европа. Ето защо:

Милано е модната столица на Италия и като такава е предпочитано място за обучението по мода в Италия и Европа. Тук могат да бъдат забелязани бутици на световноизвестни дизайнери, а уличния стил на града е истински учебник по мода! По традиция, два пъти в годината – през февруари и септември, градът е дом на Settimana della moda.

Като в почти всеки италиански град, и тук могат да бъдат открити римкси останки. И все пак, Милано е по-скоро модерен град отколкото исторически център. Много технологични компании и стартъпи са ситуирани именно в Милано. Това превръща града в интересна среда на млади интелектуалци и класически италиански чар.

Милано е академичен център на страната – тук се намира най-високо класираният в световните класации италиански университет – Politecnico di Milano. Кампуси в града имат също и най-добрата академия за изкуство и дизайн в Италия според QS University Ranking 2021 – Nuova Academia di Belle Arti (NABA), както и множество други. Сред тях са Domus Academy, Universita Cattolica del Sacro Cuore и Istituto Europeo di Design (IED). Ако мечтаеш за голяма международна среда, в която да прекараш обучението си, то Милано е твоето място!

Разгледайте възможности за висше образование в Италия

***

Следва продължение.