Изберете страница

Ако сте решили да завършите своето висше образование в Холандия, имаме няколко препоръки за вас, от които може да се възползвате.

1. Планирайте добре времето си за пазаруване – В Холандия супермаркетите и магазините за хранителни стоки обикновено са отворени между 8:00 и 20:00 часа, но заради нередовното им работно време и честите празници, винаги е добре да проверите седмичните им графици, преди да планирате времето си за пазаруване. Някои магазини са отворени в неделя, но това съвсем не важи за всички. За да избегнете стоенето пред затворени врати в мрачна, дъждовна неделя, уверете се в уебсайта на обекта, че ще бъде отворен в съответния ден.

2. Научете се да се справяте с обърканата система за събиране на отпадъците – докато в другите държави събирането на боклука е нещо съвсем рутинно и обикновено, то в Холандия е добре да не бъде подценявано като задължение. Запознайте се с датите им за събиране, различни за всеки регион. В противен случай ще ви се наложи да се сблъскате с местните власти.

3. Направете умен избор при закупуването (и управлението) на велосипед – първото нещо, с което трябва да се сдобиете при пристигането си в Холандия, е велосипед. Имайте предвид няколко неща при закупуването:

  • Уверете се, че можете да направите пробна обиколка с колелото. Ако управителят на магазина не го позволява, отидете в друг такъв.
  • За да предотвратите евентуална кражба е добре да си набавите надеждна заключалка. Дори ви препоръчваме това да се случи преди самото закупуване на велосипед.
  • Направете умен избор. Не ви съветваме да посягате към велосипед втора ръка, просто за да спестите от цената. Поставянето на качеството на първо място, би ви спестило не малко главоболия.
  1. Добре дошли във века на социалните мрежи! – като бъдещи студенти в Холандия, вероятно имате своите притеснения относно успешното си пребиваване в страната. В страната на лалетата, голяма част от младите хора използват имейл и фейсбук групи, където споделят важна информация относно стипендии и студентско финансиране, предложения за настаняване, работа и естествено… купони! Присъединете се към някоя от тях и всичко това ще е на един клик разстояние.
  2. Подобрете езиковите си умения – не, никой не очаква от вас да проговорите официалния език след първата седмица. 95% от населението говори английски, така че, ако сте уверени във владеенето му, комуникацията в холандски университет, а и извън него, ще ви се стори като piece of cake.
  3. Приспособете се към постоянно променящото се време – въпреки, че често характеризират времето в страната просто като дъждовно, може би е по-точно да кажем, че премествайки се в Холандия, ще имате възможност да преживеете всички четири сезона – в един ден! Широко разпространени са мобилни приложения, които информират за настъпващи климатични промени. Бъдете винаги подготвени за дъжд, сняг, градушка, а ако видите слънце – насладете му се, преди да се е скрило зад някой тъмен облак. И помнете, не се оплаквайте от времето пред холандец, защото вероятността да бъдете порицани е голяма! Така де,  „Wat dan nog? Je bent toch niet van suiker!“ – „Да не сте направени от захар?“