Изберете страница

Висше образование в Словения

Словения е малка, безопасна, чиста и приятелски настроена европейска страна. Красивата й природа се простира от Средиземноморието до Алпите. Словения е дом на над 10 000 пещери, най-старото вино в света (400 години) и първия бирен фонтан в Европа.

Извън тези любопитни факти, важно е да се отбележи, че според Глобалния мирен индекс, Словения в 11-тата най-сигурна и безопасна страна на планетата. Същевременно, разходите за живеене месечно не са по-високи от тези в България, което привлича все повече чуждестранни студенти и професионалисти с различни сфери.

Студентите, избрали да продължат своето образование в Словения, се радват на редица привилегии, които трудно биха открили в останалите страни от ЕС. Словения е единствената европейска страна, в която правителството отпуска субсидии за изхранването на студентите, като им предоставя купони, с които едно хранене става около EUR 3. Месечната карта за автобусите в столицата Любляна също е на изключително достъпна дена и е едва EUR 20. Освен всичко това, с помощта на студентска организация, учащите могат да работят почасово, като минималната ставка на час е EUR 4.6.

Словения принадлежи към малка група европейски държави, в които чуждестранните студенти могат да бъдат наети на работа официално, което означава, че не губят своя студентски статус и привилегии. Това е чудесна възможност не само да подпомогнат финансово следването си, но и да продължат работа в страната след като завършат.

Зелената столица на Европа

Любляна – столицата на Словения, е културният и политически център на страната. През последните години тя се е превърнала във важен европейски бизнес, конгресен, комерсиален и изложбен център. Столицата е и една от най-зелените на континента, след като затвори историческия си център за коли през 2008 година, за да има повече място за зелени площи. През 2016 година дори е обявена за Зелената столица на Европа.

Показване на единичен резултат