Изберете страница

Висше образование в САЩ

Много студенти, решени да продължат образованието си зад граница, избират висше образование в САЩ.

Според Shanghai Univerity’s Academic Ranking of World Universities 30 от общо 45 от най-добрите университети в света се намират в САЩ.

Висше образование предлагат държавни и частни учебни заведения в САЩ, училища с религиозна ориентация, девически училища и др.

Висшите училища в САЩ се различават по броя на студентите. В по-малките по мащаб учебни заведения броят на студентите е около 1000, докато в някои големи университети в САЩ се обучават над 50 000 студенти. Различно е и предназначението на американските висши учебни заведения. Някои осигуряват хуманитарно образование, други поставят акцент върху техническите науки, трети се концентрират върху изкуствата и различни професии.

Системата за висше образование в САЩ е децентрализирана. Всеки щат поддържа своя мрежа от университети и колежи, а голяма част от големите градове разполагат със собствени държавни университети.

Програмите за висше образование в САЩ на бакалавърско ниво се наричат undergraduate, а на магистърско – postgraduate.

В много области, двугодишният колеж (junior college) – така нареченият градски или технически колеж (community college), при който таксите за обучение обикновено са по-ниски, служи като мост между гимназията и четиригодишните колежи в САЩ.

Типичната бакалавърска програма в САЩ продължава четири години. Създадена е на принципа на либералното образование (Liberal arts). Обучението включва изучаване на разнообразни дисциплини през първите две години, след което студентите избират специфична област, в която се профилират.

Магистърските програми в САЩ обикновено са двугодишни, но има и едногодишни, като тази по право, например.

Ако проявявате интерес към възможностите за висше образование в САЩ, „Скай Лайнс“ с радост ще ви съдейства в процеса на кандидатстване.

Показване на 12 резултата