Изберете страница

Висше образование в Нидерландия

Образование в Нидерландия

Нидерландия е интернационално ориентирана страна с новаторски дух. Високите стандарти и дългогодишните традиции във висшето образование превръщат страната в една от най-желаните образователни дестинации. Над 90 000 чуждестранни студенти избират висше образование в Нидерландия, като най-често са привлечени от високото академично ниво, широката гама  от образователни програми на английски език и ниските такси за обучение в държаните учебни заведения.

Мултикултурно и отворено общество

Нидерландия е развита страна, чието благосъстояние датира още от ранния 17-ти век и се дължи предимно на добре развитата международна търговия. Обществото е мултикултурно, а нидерландците са отворени към чужденците, за които е лесно да се адаптират в такава среда. Това също са причини за нарастващия интерес към висшето образование в Нидерлания. Почти всеки в Нидерландия разбира и говори английски, като много често владее и друг език. Със своето местоположение страната се обособява като точка, в която се срещат културите на Германия, Франция и Англия. Това е една от причините нидерландците да са свикнали да общуват и работят ежедневно с хора от целия свят.

Интернационална среда за обучение

Нидерландия е първата не-англоговоряща страна, която въвежда курсове, преподавани на английски език. Институциите за висше образование в Нидерландия предлагат над 2100 интернационални учебни програми и курсове, които изцяло се преподават на английски и покриват широк кръг от специалности. Престижната класация Times Higher Education, в която участват 1001 висши учебни заведения от целия свят, класира 13 университета в Нидерландия в топ 200 на най-добрите университети в света. Всеки един от тях предлага бакалавърски и магистърски програми на английски език.

Висшето образование в Нидерландия се ползва със световна репутация заради високите стандарти. Това е постигнато благодарение на изградената национална система от норми за гарантиране и контрол на качеството.

Студентско финансиране в Нидерландия

Да получиш висше образование в Нидерландия не е безплатно, но таксите за обучение са приемливи. За 2021/22 академична година, нидерландското правителство определя годишна такса за обучение  в размер на 2168 евро. Въпреки тези ниски такси, все пак трябва да се предвидят и други съпътстващи обучението разходи: за настаняване, учебни материали и т.н. Последното Световно изследване на жизнения стандарт (Worldwide Cost of Living Survey) показва, че разходите за живот на студенти, обучаващи се във висши учебни заведения в Нидерландия и по-конкретно в Амстердам, са значително по-ниски в сравнение с тези на студенти, продължаващи образованието си в градове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Пекин.

Студентите, избрали висше образование в Нидерландия, имат право на работа след получаване на разрешително за това. Съществува и възможност за студентско финансиране – нидерландското правителство отпуска студентски заеми на европейските граждани в размер на годишните такси за целия курс на обучение.

Срокове за кандидатстване в Нидерландия

Обикновено през септември и октомври започва кандидатстването за следващата академична година, но датите за прием на документи са различни за всеки университет. Сроковете за кандидатстване в Numerus Fixus  програмите приключват по-рано от този за всички останали специалности за висше образование в Нидерландия.

Нидерландия става все по-предпочитанa дестинация за обучение от българските студенти. Във връзка с това, ежегодно в България се организира изложение, посветено на висшето образование в Нидерландия – Study in the Netherlands. То представлява форум, на който бъдещите студенти на Холандия, могат да разберат повече за разликите между традиционен университет и университет за приложни науки, срокове за кандидатстване, предимства на образованието в Страната на лалетата и разнообразието от бакалавърски и магистърски програми на английски език, което се предлага.

Програми за средно образование в Нидерландия можете да разгледате ТУК.

Мнения на български студенти, избрали да завършат своето висше образование в Нидерландия, ще откриете ТУК.

Вижте възможностите за студентско настаняване в Нидерландия, които предлагат нашите партньори от UniPlaces и Housing Anywhere

Показване на 11 резултата