Изберете страница

Висше образование в Австрия

Австрия e една от най-бързо развиващите се държави в Европа, не само в икономически и търговски план, но и по отношение на образователната дейност. Страната се гордее с едни от най-престижните университети на Стария континент, висок стандарт на живот и изключителни възможности за развитие и реализация на младите хора.

Социалната сигурност и икономическа стабилност на страната, както и широкият диапазон от програми на немски и английски език, я правят предпочитана дестинация за висше образование в чужбина.

Качество на живот

За десета поредна година през 2021 Виена заема първо място за качество на живот, според Mercer’s Quality of Living survey. Наред с това, столицата се нарежда на 14-то място в класацията за най-добри студентски градове – Best Student Cities ranking 2021.

Университети в Австрия

Традиционните университети в Австрия са ориентирани към полагане на стабилна теоритична основа и изследователска дейност в избраната сфера, а университетите за приложни науки (Fachhochschulen) предоставят професионално-ориентирано обучение.

Достъпни такси за обучение и разходи за живот

Австрия е една от малкото страни в Европа, които предлагат безплатно образование за студенти от ЕС. През първите 4 години и половина от следването си, студентите заплащат единствено такса от 20 EUR/семестър, като това важи за държавните висши учебни заведения в Австрия.

В университетите за приложни науки таксите за обучение са около 363 EUR/семестър, а в частните образователни институции разходите за обучение са по-високи.

Разходите за живот в Австрия също са достъпни, като варират в зависимост от съответния регион.

Във Виена и Залцбург трябва да заделите месечен бюджет от 900-1300 евро, за да покриете всичките си разходи (настаняване, храна, социални дейности и обществен транспорт). В други студентски градове, като Линц или Грац, разходите за живот варират между 900 и 1000 EUR/месец.

Study in Austria

Study in Austria е съвместен проект на агенция за образование в чужбина Скай Лайнс с настоящи български студенти в Австрия. Той има за цел да улесни нашите клиенти в процеса на кандидатстване. Ние ще окажем съдействие при избора на програма и университет в Австрия, във връзка със студентското настаняване и всички важни стъпки при пристигане в страната – откриване на банкова сметка, карта за градски транспорт и още.

При голям брой кандидати за една програма, е възможно въвеждането на селективен приемен изпит, като част от кандидатстването в избрания университет. Наш анагжимент е да Ви информираме възможно най-рано за това, както и да предоставим учебни материали за самоподготовка.

Вижте възможностите за студентско настаняване в Австрия, които предлагат нашите партньори от UniPlaces и Housing Anywhere.