Изберете страница

Какво е да си студент в топ колеж по хотелиерство и туризъм в Швейцария? – разказва Силвия Николова.

Разкажи ни за себе си – коя програма и колеж от Swiss Education Group си завършила и кога завърши?

Моето приключение с SEG започна през 2014 в Swiss Hotel Management School, Caux. Завърших семестриално юни 2018, но официално се дипломирах януари 2019 след приключването и предаването на дипломната си работа към специалността International Hospitality and Events Management.

Специализирах в Hospitality & Events Management, защото именно събитията са моята страст. През годините успях да натрупам опит и да бъда част от едни от водещите луксозни хотелски брандове в няколко различни държави, което беше наистина неописуемо приключение.

Как се насочи към Swiss Hotel Management School и конкретната специалност?

Като човек, който действа инстинктивно и импулсивно, след като присъствах на презентация на колежите от SEG бях сигурна, че SHMS е моето място. Просто го почувствах. След това се информирах по-подробно за програмитe, които различните колежи предлагат и това  само затвърди първоначалното ми мнение , че SHMS е мястото откъдето искам да започна своята кариера. Към конкретната специалност се насочих с идеята да завърша нещо възможно най-практически насочено и най-вече комплексно, за да мога да открия своето място в индустрията, изхождайки от личния си опит.

Какви бяха ползите от това решение?

Тази специалност се оказа много ангажираща и пълноценна. През годините успях да опитам по малко от всека дейност в хотелиерството, било то по време на семестъра или докато съм била на стаж. Имах възможността да организирам заедно със състудентите си няколко  събития за SEG като банкети, корпоративни събития и тн., да работя в различни компании и държави, да пътувам и да опознавам индустрията в различна светлина. Опитът и цялостното преживяване беше страхотно, защото изградих много ценни качества, които използвам и до ден днешен. Благодарение на комплексната програма успях да открия собствените си силни и слаби страни, да си изградя визия за кариерното си развитие и да намеря мястото си в големия свят на хотелиерството.

Как се промени животът ти през последните няколко години? Какви са основните умения, които придоби по време на следването?

Животът ми се промени коренно в момента, в който стъпих в колежа. Това не е типичният колеж, който всеки 18-годишен първокурсник очаква, а изключително интересно и различно място, което никога не омръзва. Това, което считам за най-голямото предимство на образованието си, е възможността да живея и комуникирам с хора от целия свят и да опозная различните им култури. Това само по себе си значително подобри комуникативните ми умения, както и способността ми да се адаптирам бързо в различни среди, което е нещо изключително важно за тази индустрия. Придобих базистни знания и умения в сферата на ресторантьорството, кулинарията, хотелиерството, организация на събития, маркетинг, човешки ресурси, дори и финансов мениджмънт, които след всеки семестър успявах да затвърдя чрез стажовете си!

Един от ключовите фактори за успех (нещо, което тепърва осъзнавам) е комплексното знание за това как всеки различен отдел на хотела работи – както сам по себе си, така и в колаборация с останалите.

Каква е атмосферата в колежа и как се справи с адаптацията?  Какво е съотношението между теория и практика в SHMS? Смяташ ли, че обучението те подготви добре за това, което изискват работодателите?

Атмосферата в колежа е изключително динамична. Интензивния курс на обучение не позволява да загубиш фокус дори за момент. На пръв поглед теорията изглежда нещо лесно, но всъщност предоставеното количество информация би било събирано с години практика в бранша. Освен това колежът ти дава комплексни теоретични знания за различни позиции – от най-ниска до най-висока. Оцених лекциите си най-вече при стажовете ми, където всъщност осъзнах, че мога да имплицирам знания, които никой дори не очаква да имам, практически. Дори и днес обучението ми ме кара да се чувствам много уверена и подготвена, особено в моменти, в които съм извън зоната си на комфорт, защото дори и да нямам практически опит в дадена сфера, аз имам знанията, придобити от колежа.

Би ли споделила лични впечатления от стажовете? Разкажи ни малко повече за опита, който имаш зад гърба си и къде работиш сега, след като вече завърши?

Първият ми стаж беше в Ritz-Carlton, Barcelona. Това беше първият ми контакт с истинското лице на индустрията и от тогава знам, че мястото ми е в отдел Food & Beverage. Прекарах 5 интензивни месеца в casual fine dining ресторант, създаден от известния каталунски шеф Sergi Arola.  За първи път усетих тръпката от това да доставиш перфектен сървиз и да изпратиш клиентите си доволни и усмихнати, желаещи да се завърнат. Все пак това беше първият ми стаж и реших да опитам нещо различно при втория, в търсене на правилната за мен позиция. Затова заминах за Америка и работих на рецепция в независим голф курорт близо до Бостън. Работата ми се стори също много интересна, както всяко нещо което опитваш за първи път, но ми липсваше нещо, което получавах от Food & Beverage отделът. След придобития опит, реших твърдо, че ще продължа кариерата си в тази насока и така и се случи – в момента съм част от Management training програмата на Mandarin oriental за завършили образователна степен студенти и в следващата една година ще придобия знания и опит в три от най-заетите отдела в Mandarin Oriental Hyde Park London – Mandarin Bar, Breakfast и Banqueting and Events. Привилегията да съм част от тази компания и по-специално в този определен хотел, е огромна. Програмата е много интензивна, тъй като освен бързата адаптация към различните отдели и ежедневния процес на работа, от мен се изисква да работя по различни проекти заедно с мениджърите и директорите на хотела.

Кои са необходимите качества за успех в хотелиерския бранш?

Хотелиерството със сигурност не е за всеки, тъй като да работиш с хора и да правиш всичко възможно те да са доволни ежедневно, не е никак лесно. Често се шегуваме с колеги или състуденти, че в този бранш трябва да си много добър актьор, защото обслужването на всеки отделен клиент е като малък пърформанс, който трябва да представим перфектно. За мен лично ключа за успех в бранша е страстта и отдадеността към работата. Да владееш изкуството да създаваш бързо и сигурно междуличностни отношения е също ключово, тъй като “представянето” ти зависи винаги от това дали си създал химия между теб и клиентът и най-вече дали си му дал причина да те запомни и оцени.

Как виждаш себе си след 10 години? Каква е твоята цел в професионален план?

Виждам себе си след 10 години като Food & Beverage Director. Мисля че това е реалистична и постижима цел, имайки предвид прогресивната компания, в която работя в момента. Разбира се това ще изисква много труд и малко късмет, но цялостно целта ми е да се изкача бавно, но сигурно по професионалната стълбичка, като постоянно придобивам нови знания и умения.

Какво би посъветвала тези, които започват обучението си сега?

Винаги се радвам, когато първокурсници търсят съвет от мен! С удоволствие и усмивка им разказвам за колежа си, колко щастлива и горда съм, че избрах това място. И най-вече ако мога да се върна и да имам избор отново – ще го избера пак!

Да избереш да учиш в чужбина е голяма стъпка за всеки един от нас. Затова казвам на всички, че най-важното в началото е да се впуснеш безстрашно в неизвестното, защото именно то ще ти помогне да намериш себе си и мястото си, независимо къде или какво смяташ да учиш. Придобиването на знания и в професионален, и в личен план продължава докато си отворен към промените и покоряването на нови хоризонти.

A постигането на крайната цел зависи само от това колко силно го искаш и колко труд си готов да положиш за това!

Силвия Николова