Начало » Новини » Средно образование в чужбина – International Baccalaureate Diploma

Средно образование в чужбина – International Baccalaureate Diploma

Същност на International Baccalaureate (IB) Diploma Programme

International Baccalaureate е международно призната среднообразователна програма. Тя е разработена за ученици от 3-годишна възраст до завършване на средното им образование с IB диплома (16 до 19 гoдини). През последните две години (12 и 13 клас) от обучението се набляга върху подготовката за придобиване на въпросния сертификат. 

IB програмата за средно образование е разделена на три възрастови групи: за ученици от 3 до 11 г., за ученици от 11 до 16 г. и от 16 до 19 г.

International Baccalaureate може да се изучава на три различни езика – английски, испански и френски език. След завършването на IB програма, желаещите могат да продължат образованието си в университет значително по-лесно. Учениците, които изберат да завършат средното си образование в чужбина по IB програмата, ще бъдат приети с високи кредити в редица колежи  или университети. Дипломата от тази програма е международно призната квалификация за прием в университет.

Система на обучение

Учениците, които желаят да получат IB международна диплома за средно образование, трябва да изберат шест предмета от общо шест академични области. Програмата е направена така, че 3 (максимум 4) предмета са приоритетни и се изучават по-задълбочено или на високо ниво (HL). Останалите предмети се изучават на средно или стандартно ниво (SL). Международната IB програма за средно образование включва широка гама от дисциплини. При всяка от академичните области, изброени по-долу, учащите имат гъвкавост при техния избор. Те могат да избират предмети, които силно ги интересуват и които ще продължат да изучават на университетско ниво.

Академичните области

  • Език и литература – това обикновено е родният език на ученика, като също така могат да бъдат избрани: италиански и литература, английски и литература, японски…
  • Втори език – чужд език, който може да се изучава от учениците на HL или на SL ниво;
  • Социология – това са социални и хуманитарни дисциплини като: география, философия, икономика, бизнес и мениджмънт, психология, социална антропология и история;
  • Експериментални науки – физика, химия, биология, екологични системи, дизайн и технологии;
  • Математика – може да се изучава в стандартно или във високо ниво. Тук се включват също компютърни науки, като избираем предмет, който не може да замени другите курсове по математика;
  • Изкуство – това са дисциплини като: визуално изкуство, танцово изкуство, театър, филмово изкуство, музикално изкуство. Предметите от тази категория, могат да бъдат заменени с предмети от горните академични области;

Общият брой часове за предметите от HL е 240 часа, а за предметите от SL е 150 часа. И на двете нива се развиват много умения, като например критичното мислене и анализ. В края на курса се полага изпит. Много от предметите се оценяват и с курсова работа.

International Baccalaureate се предлага в много от партниращите ни пансионни училища. Например в Швейцария (College du Leman, Lyceum Alpinum Zuoz и TASIS The American School), Англия (ACS International Schools, Ardingly College, Bromsgrove School, CATS College Cambridge *, CATS College Canterbury* и други), както и в Австрия (St Gilgen International School) и Германия (Berlin Brandenburg International School).

Консултантският екип на агенция „Скай Лайнс“ ви очаква, за да ви помогне при избора на образователна програма за средно образование, така че не се колебайте да ни потърсите на тел. (02) 987 9958/e-mail: info@skylines-bg.com.

* Kандидатствайте за стипендия в училищата маркирани със „*“!