Изберете страница

В периода на търсене на най-подходящото обучение, всеки кандидат-студенти се е замислял за висше образование в Германия. Най-вероятно,защото тази държава притежава една от силните икономики в световен мащаб. Намира се сравнително близо до България, а образованието, което се предлага е на високо научно и академично ниво.

Висше образование в Германия може да се изучава в над 400 държавни или частни висши учебни заведения. Те са разделени най-общо на:

  • Технически университети (Technische Universität)
  • Университети за приложни науки (Fachhochschulen и Hochschulen für angewandte Wissenschaften)
  • Колежи за изкуство и музика

Техническите университети предават много академично ориентиран курс на обучение с тясна насоченост. В тях може да се вземе степента PhD. Това не е възможно в повечето университети за приложни науки.

Висше образование в Германия може да се запише в университетите за приложни науки

Те предлагат практически ориентирани академични курсове. Фокусът на обучението е върху професионалното приложение. За това има и един или два семестъра обвързани със стажове. Предлага се четри годишен курс на обучение, който завършва с бакалавърска диплома. Има възможност и за магистърски програми. Университет за приложни науки, който е с много високо академично ниво е Bad Honnef International University of Applied Sciences в Бон. В него могат да се изучават авиация, мениджмънт и туризъм.

Висше образование в Германия в колежи за изкуство и музика

В тези учебни заведения може да се изучават художествени предмети, като музика, архитектура, визуални изкуства, драма, танци, индустриален и моден дизайн. В университетите за съвременни медии се обучават режисьори, кинематографи, сценаристи и други. Изискванията за прием за тези специалности включват специфичен талант, който трябва да бъде демонстриран на приемния изпит. В тези учебни заведения програмите са основно на немски език, но има и такива, които предлагат обучение и на английски. Такъв е университетът Macromedia University for Media and Communication. Той има кампуси в Мюнхен, Щутгарт, Кьолн, Хамбург и Берлин. В Macromedia University for Media and Communication се обучават над 2 000 студенти. Той е най-голямото частно висше учебно заведение в Германия, което е профилирано в областта на медийните науки.

Висшето образование в Германия не се ръководи от единна държавна политика. Всяка от шеснайстте области на държавата има свои регламенти касаещи висшето образование. Сроковете за прием и кандидатстване до голяма степен зависят от конкретния университет. Повечето програми на обучение се предлагат на английски и немски език.

Висше образование в Германия записват над 100 000 чуждестранни младежи годишно. Високият интерес към образованието в страната се дължи на факта, че Германия предлага качествено образование, а таксите за следване са достъпни. В университетите, с които агенция „Скай Лайнс“ си партнира се съчетават старите традиции с новите технологии, което придава съвременен облик на образованието.

Ако искате да се запознаете с възможностите за висше образование в чужбина, потърсете ни на тел. (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231 или ни посетите в офисите на агенция „Скай Лайнс“.