Изберете страница

Продължение на „10 причини да изберем образование в чужбина – част I“

6. Нови интереси

Отивайки да учите в друга държава, можете да откриете много нови спортни активности, които харесвате, но не сте опитвали в България  – водни спортове или голф например. Ще можете да се насладите на много постановки, мюзикъли, концерти и събития.

7. Приятели за цял животОбучение в чужбина

Едно от най-големите предимства на образованието в чужбина е възможността да срещнеш нови приятели от различни националности и с различен произход, които да останат за цял живот.

След като образованието ви в чужбина приключи, продължавайте да поддържате контакт с интернационалните си приятели. Те може да се окажат не само верни другари, но и изключително полезни контакти за професионалната ви реализация.

8. Личностно развитие

Да живееш сам далеч от родителите си в чужда държава може да бъде много стресиращо на моменти, особено в началото. В действителност обаче това ще ви научи да бъдете самостоятелни, да се адаптирате бързо и ефективно към нови, разнообразни ситуации и не на последно място, да умеете да намирате решения на проблемите, с които се сблъсквате.

9. Разширяване на мирогледа и придобиване на т.нар. soft skills

Контактите ви с много различни типове хора ще ви помогнат да развиете така популярните и търсени от работодателите soft skills. Ако не сте чували този термин, той е комбинация от умения за работа с хора, социални и комуникационни умения, личностни и поведенчески черти, социална и емоционална интелигентност.

По време на образованието в чужбина можете да развивате и усъвършенствате всяко едно от тези качества, поставени в нова среда. Ще научите също така в кое сте изключително добри и в коя сфера ви е необходимо повече време и усилия, за да получите желания резултат. Това знание е изключително ценно, когато го имате още в началото на професионалния си път, защото ще ви даде насоки за бъдеща реализация.

10. Излизане извън зоната на комфорт

Ученето и животът в чужбина изисква да бъдете (или да се научите да бъдете) самостоятелни. Това трябва да е нещо вълнуващо, а не плашещо и ще ви научи за колко много неща можете да разчитате на себе си. Това ще ви направи по-отговорна личност – черта, която е високо ценена не само в обществото, но и в бизнеса.