Изберете страница

Популярен термин, за който често се говори споменавайки образование в чужбина е Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM). Акроним за наука, технологии, инженерство и математика. През последните години в абревиатурата се помества и значението на художественото (ART) образование. STEAM образованието в чужбина се превръща във все по-важна част от съвременната учебна програма на качествените пансионни училища и университети по света. Наред с динамичното развитие на технологиите, наблюдаваме и голям интерес от страна на ученици и студенти да се развиват именно в тази сфера. Все повече млади хора се подготвят за кариера като инженери, разработчици, компютърни специалисти, анализатори, хардуерни и софтуерни специалисти.

Учениците с желание да продължат своето образование в чужбина, а в последствие да развият кариера в областта на технологиите, се възползват от този академичен фокус, който се предлага както в добрите пансионни училища, така и във висшите учебни заведения като University College of Northern Denmark или University of Twente.

Съвременното образование в чужбина предлага на обучаващите се и в други области, да се възползват от предимствата на STEAM обучението. Работата по този метод е базирана на обучение посредством метода The Four Cs of 21st Century Learning („Четирите C-та), прилаган в най-добрите пансионни училища и в топ университетите по света.

Какво представляват четирите С-та?

Четирите C-та на уменията на 21 век са едни от най-популярните стратегии за учене в съвременните бординг училища като CATS Academy Boston. Четирите C-та в превод:

  • Критично мислене (Critical Thinking) – критичното мислене е свързано с решаване на проблеми;
  • Креативност (Creativity) – креативността учи учениците да мислят извън рамката;
  • Сътрудничество (Collaboration) – сътрудничеството показва на учениците как да работят заедно за постигане на обща цел;
  • Общуване (Communication) – комуникацията позволява на учениците да се научат как най-добре да предават своите идеи;

Могат да се открият някакви вариации във формулировката на тези умения, но всички те опират до едни и същи идеи, които съвременното образование в чужбина умело се стреми да внедри.

В по-широк мащаб тези четири качества са от съществено значение за успеха на съвременните ученици в пансионните училища, в университетите, а в последствие и на работното място. Пансионни училища като Bellerbys College Cambridge са изградили образователната си платформа изцяло съобразявайки се с „четирите С-та“. Това е и една от причините да показват изключително добри академични резултати.

Образование в чужбина, осланящо се на съвременните подходи

Един от най-ценните аспекти на STEAM образованието е как то насърчава учениците да развиват емоционалната си интелигентност. Младежите се научават да взаимодействат с други хора, избягвайки конфликти. Насърчават се дейности като литературна и арт критика, провеждане на изследвания, сътрудничество с връстници в групови проекти и представяне на резултати в научни доклади.

Консултантите от агенция „Скай Лайнс“ са насреща, за да ви съдействат да намерите най-доброто за вас образование в чужбина. Заповядайте в някой от офисите на агенцията или ни потърсете на тел. 02/ 987 99 58.