Изберете страница
В първа част на статията „Учете умно, не трудно! Техники за ефективно обучение“ споделихме с вас няколко метода за изграждане на умения за по-лесно и ефективно учене. В „Част 2“ ви представяме още няколко съвета, които ще превърнат ученето в приключение, а мозъкът рано или късно ще ви се отблагодари!

Осмислянето на реални казуси от практиката

Осмислянето на различни проблеми/казуси е важна част от академичната подготовка. Записвайте подробно реалните ситуации от практиката, които се разискват по време на лекции. Коментирайте всяка стъпка и задавайте въпроси, ако сте объркани.

Преразгледайте отношението си към мултитаскинга

Значително количество изследвания показват, че мултитаскинга (едновременното вършене на много неща) не подобрява ефективността, а се отразява негативно на резултатите. За да учите интелигентно, трябва да премахнете разсейването по време на учебния процес. Социалните медии, сърфирането в мрежата, игрите, изпращането на текстови съобщения и т.н. влияят негативно на вашата подготовка. Изследванията показват, че мултитаскинга увеличава времето, необходимо за усвояване на материала, и намалява качеството на ученето. Премахването на разсейването ще ви позволи да се ангажирате напълно с учебния процес. Ако не се нуждаете от компютър за своята домашна работа, тогава не го използвайте. Изключете и телефона си. А на финала можете наградите интензивното учене с почивка в социалните медии (но първо се уверете, че сте го заслужили, като сте изпълнили своите цели и задачи.)

Използвайте периодите на затишие ефективно

Използвайте паузите в работния график във ваша полза. Пазете се от „лесните“ седмици. Това е затишие пред буря. По-леките работни седмици са чудесно време да напреднете в работата или да стартирате подготовката на важен за вас проект.

Планирайте графика си

Поемете контрол над своя график. Планирането му ще ви помогне да постигнете целите си. Следват стъпките, които ще ви улеснят в това:

  1. В един и същи ден всяка седмица (напр. неделя вечер или събота сутрин) планирайте графика си за седмицата.
  2. Прегледайте всеки предмет/дисциплина, включен в учебната програма и запишете какви задачи е необходимо да свършите.
  3. Определете колко време имате за всяка една от тях;
  4. Проверете дали вашият списък със задачи може да бъде изпълнен за времето, с което разполагате. Направете корекции, ако е необходимо. Отбележете в календара си кога планирате да завършите задачите.
  5. Всяка вечер преди лягане правете план за следващия ден. Събуждането с конкретен план за действие ще ви направи по-продуктивни.

Ученето е въпрос на лична мотивация и амбиция. Ако сте готови да му отделите време, усилия и търпение, резултатите няма да закъснеят!

И ако искате да учите в едни от най-добрите международни пансионни училища и университети по света потърсете ни, за да ви съдействаме и да ви подкрепим.