Изберете страница

Висшето образование в Швейцария добива все по-голяма популярност. Според Швейцарската федерална статистическа служба броят на международните студенти в страната е над 75 хил.. Това означава, че тази група съставлява над 30% от всички обучаващи се във висши учебни заведения. В същото време този процент се увеличава с всяка година.

Една от причините Швейцария да се оформя като предпочитана образователна дестинация, особено когато става дума за специалности в сферата на туризма, хотелиарството и луксозния мениджмънт, е практическата насоченост на обучението. Стажовете играят голяма роля както от образователен характер, така и от чисто житейски.

Практическите програми (стажанските програми) са с период от 6 месеца и при бакалавърската степен има стаж след първата и след втората година. В края на програмата пък студентите стават консултанти и подготвят проект според изискванията на първия им работодател.

„Glion и Les Roches имат отдели за стажове. В тях колегите помагат на студентите в намирането на интересни възможности спрямо техните интереси. Целта на практиката е да научим кандидатите как успешно да си намират работа, а не да им дадем готови решения. Това им помага и в бъдещата реализация като професионалисти“. Това обяснява Горан Йорданов, регионален директор по прием на студенти от Централна Европа и Скандинавия за образователната група Sommet Education, специализирана в хотелския мениджмънт и кулинарните изкуства представителят на академичната група.

Първият стаж обикновено е на стартова позиция. Той цели да научи младежите на базовите процеси в индустрията, да разберат болките и успехите на всеки един служител. Това е критично важно по-късно в кариерата, когато студентът ще поеме ролята на ръководител. Вторият стаж обикновено е в администрацията на бизнеса. Отдели като маркетинг, финанси, човешки ресурси и помага за усвояването на знанията, натрупани в програмата до момента.

Средно на студент се падат по 4,6 предложения за стаж

Така повечето от студентите могат да избират къде да стажуват, а работодателите са от международни хотелски вериги като Ritz Carlton, Hyatt, Hilton и Marriott, до луксозни брандове като Chanel, Luis Vuitton, Prada и др.

„Много често, след като завършат програмата, нашите студенти се ориентират към програми за лидерство с големите международни вериги, които варират от 12 до 24 месеца и са платени. Идеята е, че накрая те биват разпределени в някои от хотелите на веригата по света с висока ръководна длъжност“, споделя от опит той.

Интересен факт е, че 46% от випускниците биват привлечени от сектори извън хотелиерството в рамките на 5 години след завършването. Не малко намират реализация в иновативни компании, бизнеси от технологичния сектор, автомобилната индустрия, туроператори и др. Трети пък се насочват към разработването на собствен бизнес план.

Парите за образование са дългосрочна инвестиция

Йорданов е сигурен, че способността на един млад човек да намери призванието си, да бъде щастлив в работата си, да има ясна визия за бъдещето си и да я преследва са неща, които нямат цена. Съветът, който дава той на кандидат-студентите, е, да се насочат и изберат специалност, след която няма да се лутат и да са на кръстопът, когато стане време за професионална реализация.