Изберете страница
Спортът е универсален елемент присъстващ във всички култури. Затова и пансионни училища като Brighton College във Великобритания залагат на различни спортни занимания, за да сплотят международните си възпитаници и да изградят връзки помежду им. Спортът е популярен сред младежите. Статистиката показва, че над 60 процента от младите хора в европейския съюз в училищна възраст ежеседмично се занимават със спортни активности. Пансионати като CATS Academy Boston са осъзнали, че спортът дава на учениците възможности за социални контакти, различни от тези в класната стая. Чрез тях те съумяват да подобрят знанията, уменията и нагласите си и да се оформят като проспериращи граждани на едно глобално общество.

С какво спортът допринася към образователния процес в пансионното училище в чужбина?

Лидерство

Всеки отбор се нуждае от цел и от лидер, който да води екипа си към успех. Участието в даден училищен спорт дава шанс на всеки ученик да разбере в какво е добър. Дали силата му е в лидерството или в екипната игра. Дали е способен да повдигне духа на съотборниците си след тежка загуба, или да даде добър пример като съпричастен съотборник.
Младежите от пансионатите, с които агенция „Скай Лайнс“ си партнира, споделят, че именно по време на обучението си в пансионното училище са се научили да откриват положителното в кризисни ситуации. Че спортът ги е направил по-съпричастни, но и чрез него са открили лидерските си черти. Че там са се научили да използват състезателния си дух и да бъдат добри съотборници. Все качества, които са ценени в днешния бизнес свят.

Определяне на цели

Поставянето на адекватни и постижими цели е основна част от успеха за всеки човек. Участието в спортни активности е добър начин младежите от бординг училищата в чужбина да се научат как да определят целите си и как да ги достигнат. Спортът предлага идеалната основа за поставяне на цели в други области на живота и насърчава младежите да проявяват проактивност по време на своето образование. Учениците от пансионно училище Brighton College във Великобритания, които си поставят цели в спортове като ръгби и футбол, се научават как да балансират, за да изпълняват и своите академични амбиции. Уменията за определяне и поставяне на цели ще са от полза и за техния професионален успех.

Емоционално израстване

Всеки може да бъде увлечен от вълнението и емоцията,  от играта или състезанието, особено участниците. И когато играта приключи, как се пренасят тези емоции, независимо дали има победа или загуба, е ясна индикация за характера на детето. Спортът учи на уважение към противници, треньори, съотборници и най-важното – на самоуважение. Уважението е еднакво значимо както на игрището, така и в класната стая, а в последствие и на работното място.
Това са малка част от преимуществата, които предлага спортът в пансионните училища в чужбина. Според техните психолози : „Спортът е в основата на отличното пансионно образование.”
***
Ако се интересувате от възможностите за пансионно обучение в чужбина не се колебайте да ни потърсите на тел. (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231 или елате на място в офиса на агенция „Скай Лайнс“.