Изберете страница

Швейцария е не просто държавата на шоколада, швейцарското сирене, джобните ножчета и часовници. Тя е една от най-многообразните страни в Европа. Тук се поддържат особено високи стандарти в образованието, а училищата и университетите си служат с международна репутация.

Някои от университетите в Швейцария заемат водещи позиции в класациите за висше образование, не само в Европа, но и в света. Например университетът за наука и технологии ETH Zurich попада в ТОП 10 на най-добрите висши учебни заведения в света, според QS World University Ranking 2023. На 16-то място попада и държавният политехнически университет EPFL.

Разбира се, успехите на системата за висше образование в Швейцария не се изчерпват с тези позиции. Страната се стреми към непрекъснато подобряване на академичните стандарти и по-голямо удовлетворение на студентите. А те, оказва се, са едни от най-щастливите и удовлетворени студенти в Европа.

Висше в Швейцария

Защо е така и защо Швейцария е смятана за едно от най-добрите места за образование в чужбина? Запознайте се с топ 10 причини за това:

1.Държавата е пъстра и колоритна

Швейцария предлага изключително благоприятна среда за международните студенти.

Швейцарското общество е много разнообразно, особено що се отнася до език и култура. В 26-те провинции на Швейцария се говорят 4 национални езика (немски, френски, италиански и романски), така че процесът на приобщаване няма да бъде предизвикателство.

2.Швейцария е красива и живописна държава

Какво ще кажете за излет, разходка или пикник след дълга и уморителна седмица? За пътувания с влак през живописни местности? Звучи като идеалното занимание за всеки млад човек, нали?

Ако желаете да опознаете страната по-добре, бъдете спонтанни! Купете си билет за влак до Езерото Люцерн, от където поемете с лодка до Флюелен. След панорамната обиколка с автобус, отново вземете влака, за да се отправите към кантона Тесин.

Швейцарците обичат този тип преживявания, затова не се колебайте да се присъедините към тяхната компания, ако си нямате такава.

3.Алпите

Простирайки се в осем различни държави, Алпите са наистина гледка, която не бива да пропускате. Нито едно обучение в Швейцария не би било пълно без пътуване до швейцарските Алпи. Курортите на страната предлагат не само възможности за практикуване на зимни спортове, но и за първокласна Spa&Wellness почивка с гледка към красивите Алпи. Не пропускайте да опитате това преживяване!

4.Приключенски спортове

Ако планирате образование в Швейцария и обичате спорта, то избрали сте правилното място! Много чуждестранни студенти споделят, че едно от любимите им неща от живота в алпийската страна, е възможността да спортуват и прекарват време навън. Разнообразието от групи по  туризъм, колоездене, джогинг, скално катерене, преходи по ледници или каньонинг, е само част от предлаганите от университетите „приключенски спортове“.

5.Впечатляващи градове

Ако сте опитали различни спортове, но те все още не са вашето нещо – не се притеснявайте! Швейцария е дом на някои от най-красивите и впечатляващи градове в света. Независимо дали става дума за чаша вино в модерен бар или за посещение на художествена изложба, градският живот на Швейцария има много какво да предложи! Разходете се по живописните улици на стария град на Цюрих или посетете европейската централа на ООН в Двореца на нациите в Женева. Без значение кой град в Швейцария ще изберете за вашето международно образование, скоро след като се настаните, ще се влюбите в него.

До тук ви запознахме с пет от причините да изберете швейцарско образование, следващите 5 очаквайте скоро!