Изберете страница

Що е то онлайн обучение и може ли да замести традиционното форма на обучение? – разговор с Кристина Кирилова – регионален мениджър на SEG

 

Как се отрази ситуацията с COVID 19 на учебния процес в колежите от Швейцарската Образователна Група?

Първия въпрос, който си зададохме след като през март Швейцария, като много други държави, беше почти напълно затворена в продължение на три месеца, беше: “Как да осигурим същото качество на образование на студентите си в индустрия, в която личното отношение и физическото преживяване са изключително важни?“. Всички колежи разполагат с онлайн платформа. Тя е интегрирана в процеса на традиционно обучение и в този момент беше адаптирана така, че да можем бързо да преминем към онлайн преподаване – VLE (virtual learning experience). Стресът беше малко по-поносим за студентите, тъй като платформата им беше позната, само я подобрихме. Най-важното е, че преподавателите ни са свикнали да се адаптират и да дават най-доброто от себе си. При нас е практика да работим само с хора, които имат голям опит в сферата, в която преподават.

Индустрията на хотелиерството и туризма е много динамична, и нашите преподаватели много бързо се адаптираха към промяната, използвайки натрупаните умения и знания. В нашите класовете има максимум 15-20 студента, това улесни процеса на онлайн обучение. Преподавателите имаха възможността да контролират качеството и ефективността на лекциите си. Предизвикателството бяха практическите занятия и проекти, които нашите програми имат в изобилие, наложи се да ги отложим. По този начин променихме структурата на обучение, за да могат студентите да не изпускат нищо важно.

Смятате ли, че онлайн обучението е бъдещето?онлайн-образование-в-чужбина

Категорично не, или поне се надявам да не е така. Самата същност и основна философия на туризма и хотелиерството е желанието да предлагаме уникални преживявания и да поставяме клиентите на първо място. Това няма как да се постигне без лично отношение, без интеракция с друг човек, без усмивка. Индустрията преминава през важен етап на промяна. Ние също се адаптираме, така че да снабдим студентите си с целия необходим арсенал от умения, за да се превърнат в лидерите на бъдещето. Ние от Швейцарската Образователна Група, вярваме, че технологиите помагат за развитието и прогреса. Но така наречените „soft skills“ винаги ще са водещи в комуникацията с хора. Всяка една индустрия зависи от ефективната и продуктивна комуникация.

Защо образованието ще промени света?

Рецептата за успеха сега повече от всякога се крие в умения като адаптивност, креативно мислене, социални умения, качествено и престижно образование. Ние от Швейцарската Образователна Група сме на мнение, че подобен набор от умения е изключително важен. Това ще бъде все по-ключов фактор, който ще определя кои ще са победителите. Както казва декана на Cesar Ritz Colleges – г-н Макс Бехешт, всяко  едно посещение и транзакция в един хотел е риск за клиента, поради тази причина, той очаква още повече. Истинските победители ще бъдат тези които предлагат автентичност, гъвкавост и незабравими преживявания. В момента ставаме свидетели на нова ера в обслужването, храните и напитките, и хотелиерството. Ние от Swiss Education Group искаме да бъдем част от тази промяна. Ще се радваме повече млади хора да се присъединят към нас.