Изберете страница

Как ще започне новата учебната година за студентите в Нидерландия?

От 15 юни институциите за висше образование в Нидерландия въвеждат частично присъствено обучение.

Образователни и изследователски дейности могат да се провеждат на място в учебните заведения при спазване на дистанция от 1.5 метра и прилагане на всички други правила, въведени от Националния институт за обществено здраве (RIVM) и Общинската здравна служба (GGZ) в Нидерландия.

От началото на новата 2020/21 учебна година все повече образователни дейности ще се осъществяват на място във висшите учебни заведения. Университетите ще изготвят гъвкав учебен график, така че студентите да пътуват от и до учебните заведения по различно време, като по този начин ще се избегне натоварване на обществения транспорт в пиковите часове – една от мерките за предпазване от Covid 19.

Кога ще започне новата учебна година в Нидерландия?

Новата учебна 2020/2021 година ще започне на първоначално обявената дата без промяна в графика.

Мога ли да присъствам лично на всички занятия през новата учебна година?

Не, за съжаление това няма да е възможно. Някои учебни дейности ще продължат да се провеждат онлайн. Учебният процес през новата учебна година ще бъде изготвен в съответствие с новите правила. Институциите ще информират студените за промените в учебния график и наредбите, които влизат в сила.

Как мога да пътувам до учебното заведение, в което уча?

За предпочитане е студентите да използват собствен транспорт. Ако това не е възможно, могат да ползват обществения. Университетите в Нидерландия са сключили споразумения с местните превозвачи за определени часове от деня, така че да се избегне натоварване на трафика и пътуване по едно и също време. Институциите ще информират студентите за това какво гласят споразуменията за използване на обществения транспорт.

Позволено ли е на студентите да използват съоръжения в кампуса или да се събират в малки групи, например за практически изпит?

В по-голямата си част, учебният процес в Нидерландия все още се извършва онлайн. Изключение правят някои дейности, които трудно биха могли да се проведат дистанционно, в т. ч. практически занятия, работа с уязвими групи студенти и изпити, които предполагат физическо присъствие като публична защита на магистърска или докторска дисертация например.

Библиотеките остават отворени, при условие, че се спазват общите инструкции за безопасност.

Как ще се провеждат изпитите през новата академична година?

Изпитите могат да се провеждат присъствено или онлайн. Всяка институция има право да реши самостоятелно коя изпитна форма е по-подходяща спрямо всеки конкретен случай.

Мога ли да забавя плащането на таксата за обучение?

Не, не можете да отлагате плащанията си. Въпреки че висшите учебни заведения към момента не могат да упражняват дейността си както обикновено, те предоставят образователни услуги под различи други форми, например онлайн. Ето защо, студентите са задължени да  заплащат такси за обучение. Ако изпитват финансови затруднения, студентите могат да кандидатстват  за „tuition fee loan” (студентски заем, който покрива таксата за обучение).

Повече информация за програмите на английски език, условията за кандидатстване, размера на таксите за обучение  в страната на лалетата, ще откриете в секция „Висше образование в Холандия„. Ако имате конкретен въпрос, можете да се свържете с екипа на агенция  за образование в чужбина „Скай Лайнс на тел. 02 987 99 58 или и-мейл адрес: info@skylines-bg.com.