Изберете страница

Нашето европейско пътуване продължава с трета част на ТОП 10

образователни дестинации в Европа.

Вече се разходихме сред едни от най-забележителните европейски градове, в които си струва да прекараш своето обучение в чужбина. Представихме ти Лисабон, Берлин и Милано, а след това и Париж, Прага и Барселона. Сега нямаме търпение да ти представим следващия град от нашата селекция за най-добри образователни дестинации, на който решихме да обърнем специално внимание.

Женева – световен финансов център и европейска столица на мира

Женева е космополитен град, разположен на брега на емблематичното Женевско езеро. Освен живописни гледки, изкушаващи швейцарски деликатеси и динамичен лайфстайл, Женева има още много какво да ти предложи. Градът се радва на процъфтяваща икономика и впечатляващ брой международни компании и неправителствени организации, които го превръщат в един от най-значимите финансови и бизнес центрове в Европа. Женева е световен център за международно сътрудничество и е позната още като „столицата на мира“. Тук се намира европейската централа на ООН и международния Червен кръст.

Високият жизнен стандарт и голямото разнообразие от бизнес възможности са сред останалите причини млади и амбициозни специалисти от цял свят да избират Жанева като място, в което да се обучават и развиват. Днес 40% от постоянното население на Швейцария идва от други държави в Европа и света, а 25% от студентите в страната са международни граждани.

Езиково разнообразие

Един от основните фактори за това е централното за Европа местоположение. Разположената в сърцето на континента Швейцария, има общо 4 официални езика – немски, френски, италиански и реторомански, а повече от половината от населението ѝ говори и английски език.

Виж възможности за езиково образование в Швейцария

Освен отворена и приветлива межународна среда, езиковото разнообразие на страната открива и една огромна палитра от възможности за висше образование. Независимо в коя сфера са твоите интереси, бъди сигурен, че тук ще намериш твоята програма. Университетите в Швейцария се славят с особено висока репутация сред работодателите в световен мащаб. Да, средата също е особено конкурентна, но усилията напълно си заслужават. Дали ще се гмурнеш в света на кулинарните изкуства, хотелския мениджмънт и туризъм или в света на бизнеса и комуникациите, дай всичко от себе си и не се съмнявай, че твоето висше образование в Швейцария ще ти се отплати подобаващо!

Виж възможности за висше образование в Швейцария

Технологии

През 1989 г. Тим Бърнърс-Лий – британски учен, работещ в ЦЕРН, близо до Женева, създава програма, която днес въплащава технологията WWW. Тя ни позволява да изпращаме и получаваме информация чрез интернет и компютър и напълно промени начина по който живеем и общуваме.

От тогава до сега, Женева продължава да бъде гореща точка за иноватори и иновации. Присъствието на множество високотехнологични компании в града, привлича предприемачи от цял свят и създава идеална среда за развитие на студенти, обучаващи се в сферите бизнес и предприемачество.

Ежегодно тук се провежда Thе International Exhibition of Inventions of Geneva, по време на което изобретатели от цял свят показват последните си творения – роботи, електронни устройства, превозни средства, играчки и други.

Висше образование в Швейцария, ключът към професиите на бъдещето?

Качество на живот

Женева се класира на 5-то място в Европа по качество на живота за 2021 г., нареждайки се след най-големия град в Швейцария – Цюрих, след нидерландските Хага и Айндховен и след Виена в Австрия. Индексът на качеството на живот е оценка, изчислена на база емпирична формула, която отчита следните фактори:

  • покупателна способност
  • съотношение на дохода към цената на жилищата
  • разходите за живот
  • безопастност
  • здравни грижи
  • времето, което прекарваме в пътуване до работа
  • замърсяване
  • климатични условия

Виж къде се намират българските градове в тази класация

Освен икономическите и бизнес фактори, които превръщат Женева в особено привлекателна дестинация за висше образование в Европа, добре е да споменем и възможностите за отдих и развлечения. Независимо дали си почитател на зимните спортове, ценител на гурме кухнята, градски откривател или страстен пътешественик, Швейцария предоставя безкраен списък от занимания, с които да прекараш уикенда или ваканцията си.

Какво ще кажеш за Шоколадово лято в Швейцария? Или за семеен гранд тур на най-забележителните швейцарски места и градове?

ДА! ДА! ДА! Tвоето незабравимо приключение в Швейцария те очаква! А ти готов ли си?