Изберете страница

Кои са най-старите университети в света?

Думата университет произлиза от латинското: „universitas magistrorum et scilarium“, което означава „общност на учители и учени“.  Терминът е въведен от италианския университет в Болоня, основаван през 1088 г., който се счита за първия и най-стар университет в Европа. Много средновековни университети водят началото си от християнските катедрални и монашески училища, които се появяват още през 6 век и се стопанисват в продължение на стотици години преди да бъдат официално институционализирани като университети в средновековието.

 

Тази статия съдържа списък на някои от най-старите университети в света, основани преди 1500 г. Всички те продължават да функционират и днес:

  • University of Bologna (Италия) 1088Болонският университет е най-старият университет в Европа. Сред известните възпитаници на първия средновековен и оцелял център на академизма в Европа са: папа Сикст IV, Николай Коперник, Бенито Мусолини, Романо Проди, Умберто Еко и други.
  • University of Oxford, UK (1096–1167) – Университетът в Оксфорд е най-старият университет в англоезичния свят. Въпреки че точната му дата на основаване не е известна, има доказателства, че преподаване се е извършвало още през 1096 г. Днес Оксфорд оглавява световните ранглисти за висше образование. Разположен в и около средновековния център на Оксфорд, университетът се състои от 44 колежи и зали и над 100 библиотеки, което го прави най-голямата библиотечна система във Великобритания. Студентите наброяват около 22 000. Малко над 40 на сто от тях са международни, представляващи 140 държави.
  • University of Salamanca, Испания (1134) Университетът в Саламанка е един от четирите най-стари университети в Европа, заедно с университетите в Оксфорд, Болоня и Париж. През неговите коридори и зали са преминавали емблематични фигури от историята като: Мигел де Сервантес, Христофор Колумб, Игнатий Лойола, Ернан Кортес и Мигел де Унамуно
  • University of Cambridge, UK ( 1209)- Кеймбридж е вторият най-стар университет във Великобритания, основан през далечната 1209 година. Университетът е едно от най-реномираните училища в света и с най-високи изисквания към кандидатите. В Кеймбридж се обучават повече от 18 000 студенти от различни краища на света. Близо 4 000 от тях са международни студенти от над 120 различни страни.  Университетът е разделен на 31 автономни колежа. Кампусът се намира в центъра на град Кеймбридж. Университетът разполага с  над 100 библиотеки, които  притежават над 15 милиона книги.
  • University of Padova, Италия (1222) е най-старият в Италия след университета в Болоня. Основан е през 1222 от голяма група студенти и преподаватели, напуснали Болоня, търсейки по-голяма академична свобода. В него са преподавали Петрарка и Галилей, получили са образованието си личности като Данте и Коперник. Сред именитите възпитаници на университета се отличават и Джакомо Казанова, Елена Пископия – първата жена в света, завършила университет и Андреа Весалио – основоположник на съвремената анатомия.