Изберете страница

Как спечелих стипендия за обучение в двуседмичен летен курс по интериорен дизайн на NABA – разказва Елия Кастелова, студентка в Nuova Academia di Belle Arti

Участието ми в летния курс по интериорен дизайн в NABA беше съвсем спонтанно решение. Разбрах от Sky Lines за конкурс на на тема „Voiceless story“ в който само 20 участници от целия свят ще получат 50% отстъпка от таксата за обучение в летен курс по дизайн в академията. Реших да проверя отново възможностите си, след като вече бях приета в 3-годишния бакалавърски курс по дизайн на NABA. Не очаквах да ме одобрят, защото все пак кандидатстваха ученици и студенти от целия свят. Смятах, че възможността да харесат проекта ми не е особено голяма, имайки предвид колко много и истински талантливи студенти щяха да вземат участие. За моя огромна радост, проектът ми бе награден със стипендия и започнах да отброявам дните до заминаването за Милано.

NABA – креативността е във въздуха

При пристигането си в града успях да се загубя няколко пъти в метрото, но в крайна сметка стигнах до академията, където двуседмичното ми приключение щеше да започне. Там получих една страхотна възможност – не само да се запозная поне малко с основите на дисциплината, която исках да изучавам и за в бъдеще, но и да срещна много страхотни хора, с част от които ще поддържам контакт и за в бъдеще. Професорите, водещи летния курс по дизайн на NABA, бяха много земни хора, въпреки постиженията им, личеше си, че влагат душа и сърце в това, което правят. Отделяха време на всеки поотделно за консултация, като даваха насоки върху какво трябва да се обърне по-особено внимание, а и споделяха нови и нови идеи с нас, за да можем да изградим проекта си по възможно най-добрия начин.

Кампусът, в които се провеждаше летния курс по дизайн на NABA в Милано е много добре структуриран и модернизиран и всяка сграда си има свое предназначение. Винаги когато имаш проблем или въпрос, дори и за най- малките неща като Wi-fi паролата или по отношение на документите, ще бъдеш насочен към съответната стая, където проблемът ще бъде разрешен. Обичах и обедните почивки, в които можех да седа навън в градината на кампуса и да поговоря с приятели, сякаш съм на пикник.

Милано – най-правилното място да се запишеш на курс по дизайн и изкуство

А по отношение на Милано, това е един от най-подходящите градове да учиш нещо в сферата на дизайна и изкуството, защото можеш да почерпиш вдъхновение от всякъде – от архитектурата, хората, музеите и изложбите. Милано е много красив и топъл град, събиращ в себе си културите на много държави. Там никога няма да се почувстваш като чужденец, а и не само това – ще имаш и възможността освен Италия да опознаеш и други държави от Европа, а и от Азия, благодарение на приятелите, които със сигурност ще откриеш.

Летния курс по интериорен дизайн в NABA затвърди желанието ми да се занимавам с тази дисциплина. Двете седмици, прекарани в Милано, бяха изпълнени с много емоции, вдъхновение – всичко това съпътстваше моето приключение в красивия свят на идеите. И какъв по-хубав край от това, след вложените усилия, да почувстваш удовлетворение от добре свършената работа?