Начало » Новини » Колко струва висшето образование в Нидерландия?

Колко струва висшето образование в Нидерландия?

Нидерландия – една от десетте най-предпочитани образователни дестинации от международните студенти

Страната на лалетата е една от най-атрактивните дестинации за обучение в Европа. Много кандидат-студенти са привлечени от факта, че държавните университети в Нидерландия предлагат достъпни такси за обучение. На цени, които вероятно дълго време ще се запазят по-ниски от тези във Великобритания и в други държави на Стария континент, студентите в Нидерландия имат възможността да получат качествено образование в едни от най-престижните институции в Европа.

Тази статия цели да ви даде основни насоки за това колко струва образованието в Нидерландия и да ви запознае с възможностите за допълнително финансиране по време на обучението.

Такси за обучение в Нидерландия

Населението в страна поддържа висок жизнен стандарт, поради което разходите за живот са по-високи от тези в други европейски държави. Не е изненадващо, имайки предвид, че Амстердам попада в класацията на едни от най-скъпите дестинации в Европа.

Учебната година обикновено стартира в началото на септември и приключва в края на месец юни, като за всеки един от тези месеци, международните студенти трябва да предвидят сума, която варира спрямо индивидуалните нужди на всеки студент, но би могла да бъде определена и в границите между 800-1100 евро на месец. Сума в този диапазон би могла да покрие дневните разходи за храна, настаняване, транспорт, такси за регистрация, застраховки и др.

Добре е да се предвиди и разходът за закупуване на велосипед, който е сред основните средства за придвижване в Нидерландия.

Разходи за живот на студентите в Нидерландия 

Населението в страна поддържа висок жизнен стандарт, поради което разходите за живот са по-високи от тези в други европейски държави. Не е изненадващо, имайки предвид, че Амстердам попада в класацията на едни от най-скъпите дестинации в Европа.

Учебната година обикновено стартира в началото на септември и приключва в края на месец юни, като за всеки един от тези месеци, международните студенти трябва да предвидят сумата от 650 до 775 евро на месец, която покрива дневните разходи за храна, настаняване, такси за регистрация, застраховки, правни такси за издаване на разрешително за пребиваване и др.

Добре е да се предвиди и разходът за закупуване на велосипед, който е сред основните средства за придвижване в Нидерландия

Студентско финансиране на обучението в Нидерландия

Холандското правителство отпуска студентско финансиране (студентски заеми) на европейските граждани в размер на годишната такса (около EUR 6000 за 3-годишния курс на обучение). Право да се възползват имат всички европейски граждани, които се обучават в акредитирана от държавата програма.

Освен това, студентите имат право на работа след получаване на разрешително. Правилата, свързани със студентските разрешителни гласят,че студентите могат да работят определен брой часове седмично, от месец септември до месец май.