Изберете страница

Макар и малка по мащаб, Австрия е страна с голямо влияние върху европейската икономика, култура и история. Тя е дом на живописни природни пейзажи, оживени градове и някои от най-добрите университети в света. С нулеви такси за обучение за гражданите на ЕС и финансова подкрепа за тези, които идват от други страни, не е изненадващо, че Австрия е притегателен център за хиляди международни студенти, търсещи перспективно образование в Европа.

Ако искате да научите още защо да изберете висше образование в Австрия, то следващите редове са за вас.

Университети от световна класа

Австрия се гордее с едни от най-добрите университети в света. През 2022 г. осем австрийски университета са включени в QS World University Rankings 2022, като пет от тях се класират в топ 500: University of Vienna (151-во място), Vienna University of Technology (180-то място), Universität Innsbruck (под номер 281), Graz University of Technology (277), Johannes Kepler University Linz (354).

С над 90 000 студенти, University of Vienna е един от най-големите университети в Европа. Подобно на много австрийски университети, по-голямата част от програмите му са на немски език, но има и много специалности на английски, особено на магистърско ниво.

Виенския университет са завършили Зигмунд Фройд, носителят на Нобелова награда по физика Ервин Шрьодингер  и нобеловият лауреат  Фридрих Хайек. А през 2004 г. писателката Елфриде Йелинек става 15-ият възпитаник на Виенския университет, удостоен с Нобелова награда за мир.

Икономическият университет във Виена (Wirtschaftsuniversität Wien) също попада в QS World University Ranking by Subject 2022. Той се класира под номер 36 в света в областта на Business & Management Studies, което го прави единственият австрийски университет в топ 50в областта на бизнес администрацията.

Качество на живот

За 10-та поредна година през 2021 Виена заема челното място за качество на живот, според Mercer’s Quality of Living survey. В проучването са включени различни критерии за оценка като: образование, икономически растеж, ниво на престъпност, инфраструктура, възможности за отдих, климат и др. Виена постига изключителни резултати по отношение всички тези фактори. Това я прави идеално място за академично развитие и кариера.

Наред с това, столицата се нарежда на 14-то място в класацията за най-добри студентски градове Best Student Cities ranking 2021. Градът пленява със своя уникален чар и забележителна архитектура, в съчетание с културна дейност и достъпни такси за обучение.

Ниски такси за обучение и разходи за живот

Австрия е една от малкото страни в Европа,  в които университетското образование е безплатно за студенти от ЕС. Студентите, приети в редовна форма на обучение в държавните университети в Австрия, не заплащат такса за обучение през първите 4 години и половина от следването, а единствено такса от 20 EUR/семестър, която покрива членството им в студентския съюз и студентската застраховка срещу злополука на територията на университета.

Изключение правят университетите за приложни науки, в които таксите за обучение са около 363 EUR / семестър и разбира се, частните образователни институции, в които разходите за обучение са значително по-високи.

Лесна адаптация

Университетите в страната предлагат въвеждащи програми, разработени специално за чуждестранните студенти. Тези програми дават възможност на младите хора да опознаят местните традиции и култура, и да намерят нови приятели.

Австрия, също така, поддържа едни от най-ниските нива на престъпност в Европа, което означава, че можете да изследвате безопасно всички кътчета на града, в който сте избрали да следвате.

Подобно на съседите си в Германия и Швейцария, австрийците имат безупречна репутация по отношение на градската среда и нейното управление. С други думи, Австрия е една от онези държави, в които всичко изглежда просто работи! Мрежите на обществения транспорт са бързи, безопасни и надеждни, а публичната администрация и социалните услуги работят ефективно.

Чудесно местоположение

Не на последно място, Австрия е разположена в центъра на Европа, като граничи с цели осем държави. От географска гледна точка, където и да учите в Австрия, ще бъдете само на един или два часа път от Швейцария, Лихтенщайн, Италия, Словения, Унгария, Словакия, Чехия и Германия. А ако сте на възраст под 28-години можете да се възползвате от карта Interrail. Тя ви дава възможност за неограничено и гъвкаво пътуване с влак не само в тези страни, но и в цяла Европа.

Ако Австрия е избраната от вас дестинация за обучение, научете повече за нашата програма STUDY IN AUSTRIA, създадена съвместно с настоящи български студенти, завършили своето образование там.

Подробна информация за проекта, ще откриете тук>