Изберете страница

Студентско настаняване в чужбина

Намирането на място за настаняване в чужбина ще бъде една от първите ви отговорности, след като получите заветното „ДА“ от мечтания университет. Процесът не винаги е лесен и съвсем не се изчерпва с това да разгледате няколко обяви, да изберете апартамент и да се нанесете. Ще е необходимо да се съобразите с някои местни особености и изисквания, които е възможно да превърнат търсенето в предизвикателство, но нека това не ви плаши.

Вижте възможностите за студентско настаняване в чужбина, които предлагат нашите партньори от UniPlaces и Housing Anywhere.

Housing офиси в помощ на студентите

Университетите, които не разполагат с общежития, обикновено съдействат на международните студенти при търсене на настаняване, чрез т.нар. housing офиси. Тези офиси разполагат с голяма база от данни, състояща се от контактите на различни наемодатели, агенции, както и с тези на други студенти, търсещи настаняване в чужбина. Те ще ви предложат най-доброто решение и ще ви ориентират относно всички стъпки, необходими за наемането на жилище.  Можете да избирате между самостоятелен апартамент или такъв, който да споделяте с други студенти в чужбина. Добре е да имате предвид, че вторият вариант е далеч по-бюджетен, а и винаги е хубаво да има с кого да споделиш бутилка вино или съботната кино вечер.

Голяма част от българските студенти, с които агенция Скай Лайнс работи, осъществяват контакт помежду си още преди заминаване си за обучение в съответния университет или страна. Животът със съквартирант от същата народност осигурява известен комфорт в новата среда и помага за по-бързата и лесна адаптация. Ако сте от онези студенти обаче, които мечтаят за вълнуващи срещи, нови приятелства и съвсем не държат да се заседяват твърде дълго в зоната си на комфорт, то ви предлагаме да обмислите възможността за съквартирант от друга държава.

В случай, че сте с две ръце „ЗА“, то ето няколко съвета за съвместно съжителство със студент чужденец.

студентско-настаняване-в-чужбина

Стопете ледовете

В началото, да живеете със съквартирант от друга държава може да е леко странно и да предизвиква известно чувство за неудобство у вас. И това е напълно нормално, особено ако за първи път споделяте дом с човек, който не е член на собственото ви семейство. Не се колебайте да направите първата крачка към опознаването с някое от следните занимания:

  • Нека всеки от вас сготви за другия ястие, традиционно за държавата, от която идва. Направете му интересна презентация, разкажете повече за него и районът, за който е характерно.
  • Декорирайте новия си дом – създайте уют в общото ви жилище, защото именно там ще прекарвате най-много време един с друг.
  • Прекарвайте време заедно, гледайки местната ТВ програма или на кино, в компанията на вълнуващ филм. И двете занимания са супер идея в началото, когато все още се опознавате и не сте открили много общи теми.
  • Излезте за по питие в близкия бар – така де, ледовете се топят по-бързо в чаша с Май Тай.
  • Опознайте се – ако предпочитате по-леките напитки (както ви и съветваме обикновено да правите), направете си по чаша чай и го изпийте заедно, докато разглеждате снимки от значими събития, като дипломиране, семейни празници, пътувания и др.
  • Ако никое от горните не проработи, то … е време за купон!

студентско-настаняване-в-чужбина

Бъдете търпеливи

Каквото и да се случи, не забравяйте да опитате всичко възможно да бъдете търпеливи. Вероятно за отсрещния човек животът със съквартирант също е предизвикателство и той/ тя също има своите моменти на трудности.

Ако сте достатъчно търпеливи да ги потърсите, винаги ще намерите методи да улесните нещата. В случай, че езиковите трудности са това, което в началото слага прът в колелото, то използвайте жестове или изтеглете едно от многото онлайн приложения за превод. Ако изпитвате трудности да приемете някои навици на своя съсед по стая, то прочетете повече за бита и културата на страната, от която идва. Всеки народ носи своите характерни особености, и може би именно в тях се крие отговорът на вашия въпрос „Защо?“.

Не забравяйте, че сте в чужбина, за да учите и да изследвате нови светове. Приемете живота с вашия съквартирант от друга държава като част от образованието.