Изберете страница

Представяме ви интервю с Димитър Колев, студент в бакалавърската програма Global Hospitality Management в Les Roches Marbella.

Защо реши да се занимаваш точно с хотелиерство и туризъм? Какво те привлече в тази индустрия?

Тази професия кара хората да се чувстват щастливи и комфортно, свързана е с опознаване на различни дестинации и култури. Прекрасно и много удовлетворяващо е да си участник в този процес.

Завършвах средното си образование и търсейки отговор на въпроса „ А сега накъде?“ попаднах на предложение за обучение в областта на туризма и хотелиерството в Les Roches Marbella. Като човек, който действа инстинктивно и импулсивно изведнъж аз се почувствах сигурен, че Les Roches Marbella е моето място. Просто го почувствах. След това се информирах по-подробно за програмите, които се предлагат и това само затвърди първоначалното ми мнение. Към конкретната специалност се насочих с идеята да завърша нещо възможно най-практически насочено и най-вече комплексно, за да мога да открия своето място в индустрията, изхождайки от личния си опит. Аз съм българин. Българският народ е известен със своето гостоприемство, а България е страна с прекрасни възможности за развитие на хотелиерството като отрасъл от икономиката. Представих си как аз се вписвам в тази бъдеща реалност и как допринасям за подобряването на качеството на този отрасъл, как участвам в осигуряването на комфорт на всеки турист и почиващ. Хотелиерството със сигурност не е за всеки, тъй като да работиш с хора и да правиш всичко възможно те да са доволни ежедневно, не е никак лесно. В този бранш трябва да си и много добър актьор, защото обслужването на всеки отделен клиент е като малък пърформанс, който трябва да представиш перфектно. За мен лично ключът за успех в бранша е страстта и отдадеността към работата. Да владееш изкуството да създаваш бързо и сигурно междуличностни отношения е също ключово, тъй като “представянето” ти зависи винаги от това дали си създал химия между теб и клиентa и най-вече дали си му дал причина да те запомни и оцени.

Как се спря на учебното заведение и конкретната специалност? 

Разглеждайки конкретното предложение за Les Roches Marbella, от Скай Лайнс ми предоставиха възможността да разговарям с човек, вече завършил това обучение. Представих си възможността да бъда на негово място. Привлече ме отличната репутация на испанския университет и локацията – топло и красиво място, с много добри битови условия.

Труден ли беше изборът България или чужбина? Кое наклони везните в крайна сметка?

Изборът не беше труден. Знаех, че ако не бях направил тази стъпка, щях винаги да се питам, какво ли е щяло да бъде. В този университет програмата на обучение имаше и много практическа насоченост за разлика от тези в България.

Как протече кандидатстването? Има ли нещо, което би искал да споделиш с бъдещите кандидати относно кандидат-студенския процес?

Кандидатстването протече много приятно с постоянната помощ и подкрепа на служителите от Скай Лайнс, които успяха да ме консултират и насочат в правилната посока за минаване през целия етап и създаване на добро впечатление.

Кое е най-важното нещо, което научи от образованието си дотук?

Най-важното нещо, което научих е, че истинският живот започва извън зоната на комфорта. Добрата организация и целесъобразното използване на времето са важни фактори за постигане на успех и пълна удовлетвореност от това, което си и можеш да постигнеш.

А кое е най-трудното нещо във твоята специалност? Имаше ли нещо, което те изненада в обучението?

Най-трудното може би е това, че понякога в тази сфера хората работят, когато други почиват. Обучението в Les Roches Marbella, в сравнение с това, което получават приятелите ми в България, ме изненада много приятно с отличната организация, дисциплина, практическа насоченост и стратегия за получаване на най-доброто знание и умение в областта на хотелиерството и туризма, а и не само.

Има ли добри възможности за кариерна реализация по специалността? 

Вярвам, че има. Статистиката показва, че това е втората най-добра сфера по наемане на служители. Доказателство за това е и фактът, че въпреки световната пандемична обстановка аз имам потвърден стаж в петзвезден хотел в Гърция.

Разкажи ни някоя интересна случка от живота и обучението си в Испания?

В Les Roches винаги има интересни случки поради факта, че там всяка седмица се организират събития с различна тематика. Така на практика се доближаваш максимално до различните култури и емоции, които можеш да преживееш на различни места по света, а си в Ле Рош, Марбея.

И за финал, какво би  казал на младите хора, които тепърва обмислят да се занимават с хотелиерски мениджмънт/ хотелирство/ туризъм?

Бих им казал, че това е най-добрият избор за тяхното бъдещо развитие – изключително хуманитарна, интересна, опознавателна и перспективна професия.