Изберете страница

Когато решението за висше образование в чужбина е вече факт, младежите трябва да се подготвят за това преживяване възможно най-адекватно. Да живееш и учиш в чужбина е колкото стресиращо, толкова може да има и положителен ефект върху кандидат-студентите от всички възрасти. За едно изпълнено с положителни емоции висше образование в чужбина е необходимо доста подготовка.

За кандидат-студент, който никога не е живял в чужбина или не познава добре страната, в която ще учи, подкрепата от страна на родители, приятели в чужбина и от избрания университет би била особено важна. Има редица университети като Coventry University, които предлагат предварително запознаване с учебния процес, базата, лабораториите, библиотеките и дори и преподавателите.

Ето няколко начина, с които младежите биха могли да се подготвят за мечтаното висше образование в чужбина.

Поглед върху позитивите

  • За да не се изпитва съмнение дали това е най-правилното решение, добре е всеки кандидат-студент да помисли за всичко, което иска да извлече от следването си.
  • Да си направи план на действие.
  • Да проучи какви предмети и кога може да запише.
  • Да разпредели учебния си план така, че да няма прекомерни натоварвания.
  • Да провери какви спортове се предлагат и да прецени какво би му допадало и в същото време би го развличало.
  • Да потърси какви клубове и дейности се предлагат от конкретния университет.
  • Да провери кога са дните на „отворените врати“ и да си планира пътуване до университета, за да се запознае с кампуса, бъдещите състуденти и преподавателите.
  • Да прочете колкото се може повече за държавата и града, в който ще отседне.

Подходящата бакалавърска или магистърска специалност

Различните висши учебни заведения в чужбина предлагат разнообразни специалности. Ако кандидат-студента не е убеден коя е най-подходящата специалност за неговите интереси и се колебае между няколко, то има редица университети като University of Twente, където специалността може да се сменя или да се комбинира с други дисциплини. Това дава по-голяма гъвкавост на образованието и възможност за развитие в най-желаната посока.

Планиране и още планиране

За да няма неочаквани ситуации, най-доброто, което може да направи един кандидат-студент е да се свърже с настоящи студенти, които да му разкажат за студентския живот. Много млади хора водят блогове по време на студетнския си период. От тях може да получи добра информация относно студенския живот.  Например как най-оптимално да се разпределят изпитите през семестрите, за да не се натрупва излишно напрежение или какви са неочакваните трудности при избор на дадена специалност.

Важно е да се планира предварително къде младежът ще се настани, какви са средните наеми и има ли общежития, които да се ползват.

Не маловажен фактор е и какви финанси ще са нужни на месечна база. Какъв е стандартът на живот в конкретния град? Ще се наложи ли на бъдещия студент да включи, в ежедневието си, някакъв вид почасова работа, с която да се подпомага?

Изборът на висше образование в чужбина често предоставя възможността да се направят различни стажове по специалността. Това е добра възможност за младежите да преценят в каква кариера биха искали да се развиват.

***

Висшето образование в чужбина предоставя възможности, които развиват многопластово личността на студентите. То дава „нисък старт“ на много млади хора, които не се страхуват да имат големи мечти. За да реализирате вашите, потърсете консултантите на агенция „Скай Лайнс“ на телефон (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231. Ще ви консултираме напълно безплатно.